Blogisarja: fitnesstä ja fysioterapiaa (osa 2)

Kohti kisalavoja

Aloitin kuntosaliharjoittelun säännöllisesti elokuussa 2021. Silloin treenasin tavallisia kuntosaliliikkeitä ilman valmentajaa. Tällöin harjoittelustani puuttui päämäärä ja progressiivisuus eli kehittymiseni ei ollut optimaalisinta ja nopeinta. Aluksi harjoittelin kuntosalilla noin 3–5 kertaa viikossa. Jälkeenpäin ajateltuna treenini olivat aika yksipuolisia sekä toistoissa, sarjoissa ja liikkeissä olisi saanut olla enemmän monipuolisuutta. Myös ruokavalio oli aivan liian pienessä osassa. Söin liian vähän, sillä en ymmärtänyt ollenkaan, kuinka paljon minun olisi pitänyt syödä, jotta olisin syönyt tarpeeksi kehittyäkseni.

Ajan kanssa aloin oppimaan ja ymmärtämään enemmän. Fitneksen pariin päädyin lokakuussa 2023, eli olen vielä hyvin alkutaipaleella lajin parissa. Kiinnostusta fitnesstä kohtaan on kuitenkin ollut jo useamman vuoden ajan. Harjoitteluni edettyä halusin löytää valmentajan, jolta oppia lisää ja joka auttaisi seuraamaan kehitystäni. Tiesin että ilman valmentajaa lopputulos voi pahimmillaan olla katastrofaalinen, kun lajista ei ole aikaisempaa kokemusta. Lopulta valmentajani löytyi puoliksi vahingossa. Menin inbody-mittaukseen lokakuussa 2023. Tällöin mittaajan eli nykyisen valmentajani kanssa tuli puhetta fitneksestä ja siitä menikin viikko, niin sopimus oli jo allekirjoitettu. Tulevat suunnitelmat lyötiin hyvin nopeasti lukkoon, sillä heti kättelyssä päätimme, että nousen kisalavoille jo syksyllä 2024. Tämä onkin viimeinen vuosi, kun saan kilpailla juniorisarjassa, joka oli myös yksi syy vauhdikkaalle kisastartille. Fitneksessä on myös suuressa roolissa lavaesiintyminen ja jo voimistellessa nautin esiintymisestä, joten fitness tuntui sopivalta vaihtoehdolta minulle.

Valmentajani teki minulle rungon ruokavalioon ja valmiit treeniohjelmat, joita olen nyt noudattanut reilun kuuden kuukauden ajan. Treenejä oli off- kaudella 4 kertaa viikossa. Nyt treenaan neljä kertaa viikossa kuntosalilla ja kaksi kertaa viikossa aerobista esimerkiksi kävellen ja pyöräillen. Juokseminen ei ole minun juttuni. Loppudieettiä kohden aerobisten harjoituksien määrät nousevat jonkin verran.

Harjoittelun lisäksi fitnekssessä oleellisia asioita on paljon. Unta ja lepoa täytyy saada riittävästi ja ruokavalion pitää olla monipuolinen ja terveellinen. Lisäksi säännöllisin väliajoin treeneistä pidetään kevennysviikko. Mahdollisesti ja toivottavasti ainakin juhannuksena saan pitää tankkauksen eli syödä enemmän ja vapaammin. Näin alussa kaikkea ei voi vielä tietää varmaksi, vaan dieetin edetessä tiedämme paremmin, miten kehitykseni etenee. Tärkeintä ruokavaliossa on, että saa oikean määrän kaikkia tärkeitä ravintoaineita, ei niinkään se, mitä ruoka-aineita tarkalleen syö. Tietysti ruoan puhtaudesta ei kannata tinkiä.

Nyt valmistautuessani kilpailuihin, merkkaan päivittäin painoni sekä unen määräni valmentajalleni nähtäväksi. Yritän saada nukuttua vähintään kahdeksan tuntia yössä. Näiden lisäksi kerran viikossa mittaan vyötäröni, reiteni ja käsivarteni ympärysmitat valmentajalleni. Inbody-mittauksissa kävin ainakin dieetin alussa ja se kuuluu myös dieetin loppuun. Näiden avulla pystyn myös itse seuraamaan kehitystäni. Koska fitneksessä ulkonäkö ja syöminen on todella suuressa roolissa, on harrastuksen aloittaessa oltava suhde omaan kehonkuvaan ja ruokaan kunnossa. Lisäksi oman mielen ja elämäntilanteen on oltava sellainen, ettei se vaikuta esimerkiksi negatiivisesti dieetin etenemiseen.

Fysioterapian opinnoista on paljon hyötyä lajissani, sillä ymmärrän paremmin itse, esimerkiksi miten keho toimii ja minkälaisia vaikutuksia ruokavaliolla ja fyysisellä aktiivisuudella on. Kaikki ei ole ollut minulle täysin uutta, valmentajani täydentää omaa osaamistani. Myös ihmisen anatomian osaaminen auttaa ymmärtämään harjoittelun vaikutukset kehossani. Opinnot auttavat ymmärtämään paremmin myös erilaisia riskejä esimerkiksi kuntosaliharjoittelun sekä kokonaisvaltaisen terveyden osalta. Lisäksi koin esimerkiksi kuormitusfysiologian sekä terveyskunnon mittaamisen kurssit mielenkiintoisimmiksi kuin osa opiskelukavereistani, sillä kurssien aiheet ovat lähellä mielenkiinnon kohteitani sekä omaa lajiani.

Ideointi ja suunnittelu: Sarianna Virtanen, Suvi Rantala & Heini Lehtiranta

Haastattelu: Heini Lehtiranta & Suvi Rantala

Asiasisältö: Sarianna Virtanen

Kirjoitus: Heini Lehtiranta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *