Ehkäisevän päihdetyön viikko koskettaa monia suomalaisia

Tällä viikolla (7.-13.11.2022) vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Ehkäisevän päihdetyön viikon teemaksi on valikoitunut lääkkeiden väärinkäyttö ja tarkoituksena on kannustaa ihmisiä kysymään lääkkeiden väärinkäytöstä.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on syntynyt yhteisen keskustelun ja toiminnan vaikuttavuuden lisäämisen tarpeesta, siihen kuuluu mukaan yli 50 sote-alan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä sekä vähentää päihdehaittoja.

Mitä ehkäisevällä päihdetyöllä tarkoitetaan?

Ehkäisevä päihdetyö on osana hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja päihteiden käyttäjille sekä heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä sekä niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyen.

Ehkäisevällä työllä pyritään vaikuttamaan eri päihteiden kysyntään sekä saatavuuteen ja näin itse päihteiden käyttöön. Työn tulee perustua tutkittuun tietoon ja tieteelliseen näyttöön päihteiden käyttämisestä sekä niistä aiheutuvista haitoista.

Lääkkeiden väärinkäyttö

Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan mm. unilääkkeiden, rauhoittavien lääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden ei-lääkinnällistä käyttöä, joka tarkoittaa reseptilääkkeiden käyttöä ilman lääkärin määräystä, suurempia annoksia tai eri tarkoitukseen kuin se on määrätty.

Väärinkäytöllä tarkoitetaan yleensä tietoista rauhoittavan tai muun lääkkeen käyttöä päihtymyksen aikaansaamiseksi. Tällöin lääkkeitä käytetään esimerkiksi yhdessä alkoholin kanssa. Lääkkeiden päihdekäyttö on osa vaikeaa monipäihderiippuvuusongelmaa, johon liittyy tavallisesti alkoholi. Päihdehakuisen lääkkeiden käytön tai lääkeriippuvuuden takana voi olla huumeongelma.

Päihteiden riskikäytön puheeksi otto

Päihteiden riskikäytön varhainen tunnistaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää päihteiden haittoja. Mitä varhaisemmin alkoholin riskikäyttöön, tupakkatuotteiden tai huumausaineiden käyttöön tai haitalliseen rahapelaamiseen pystytään puuttumaan, sitä pienemmiksi jäävät vakavien ongelmien ja haittojen riskit. Ehkäisevässä päihdetyössä ja siihen liittyvässä viestinnässä ja neuvonnassa ihmisarvoa kunnioittava ja eettinen toiminta on ensiarvoisen tärkeää. Tieto on aina tarjottava vastaanottajaa kunnioittaen. Tarjotun tiedon tulee olla totuudenmukaista ja tutkimuksiin pohjautuvaa, avoimesti perusteltua sekä kohderyhmälle hyödyllistä ja selkeää.

Lähteet ja lisätietoa:

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo/alkoholinkayton-puheeksiotto-ja-mini-interventio

https://www.ept-verkosto.fi/ept-viikko/

https://www.ept-verkosto.fi/verkoston-toiminta/

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo

https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/paihdetutkimus/tutkimustuloksia/laakkeiden-vaarinkaytto https://paihdelinkki.fi/sgn/tietopankki/tietoiskut/laakkeiden-vaarinkaytto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *